52 Visionaire Woordkunstenaars:
Ontmoet de meesters achter onze columns

Parool '52'

In een wereld waar verbinding en solidariteit van onschatbare waarde zijn, streven we ernaar om een verschil te maken. Ons doel is duidelijk: we willen 52 inspirerende columns creëren, elk gewijd aan het thema 'Verbinding en Kwetsbare Groepen', naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede werkjaar 2024.

Lees meer »

52 Inzichten over Armoede

Vanuit Wieder VZW geven we vandaag het startschot voor een inspirerende reis van 52 weken. Elke week zal een inspirerend figuur het woord voeren in ons initiatief genaamd "Parool 52". Armoede is en blijft een schrijnend probleem, en ook nu weer hopen we een invalshoek gevonden te hebben waarbij we andere kunnen inspireren om hiertegen actie te ondernemen.

Lees meer »

Ik ken Mira niet ...

“Mira* is een alleenstaande moeder van 24 jaar. Zij is reeds gekend binnen OCMW Brugge bij de diensten trajectbegeleiding, budget-en schuldhulpverlening en preventie uithuiszetting. Ze is momenteel dakloos, want moest haar vorige woning verlaten na een gerechtelijke uithuiszettingsprodecure. Sindsdien heeft ze geen vaste verblijfplaats en gaat ze heen en weer met haar kinderen tussen haar ex-partner en een vriendin.”

Lees meer »

Tussen Franken en Emoties

De euro heb ik nog weten invoeren. Ik was net beginnen werken en studeerde in avondschool rechten aan de VUB. Na een tijdje kon ik erg vlot de omrekening maken van franken en euro. Vandaag doe ik het niet meer: naar franken omrekenen. Ik reken wel nog iets anders om.

Lees meer »

Een nul voor ieder kind

“Nul bestaat niet!” Het statement werd geponeerd na mijn lezing over kinderarmoede in België. Als dochter van een wiskundige durfde ik deze uitspraak stellig tegenspreken. “Feit is dat we het zo slecht nog niet doen en daar mogen we best fier op zijn” was de repliek.

Lees meer »

Solidariteit in Stress

Kwetsbare mensen zijn ondertussen in de meerderheid, maar hun collectieve roep wordt vaak gesmoord. Het is dus het moment om hun stem zeer luid te horen. Maar dat is net vaak het probleem ...Het is net deel van de kwetsbaarheid, dat het moeilijk is om die stem sterk en collectief te laten horen. Daar is veel solidariteit en begrip voor nodig. Geen vingerwijzing, geen taboe.

Lees meer »

De verborgen façade van Brugge

Tussen Brugge's geplaveide straatjes, sierlijke grachten en statige middeleeuwse gebouwen schuilt een minder pittoresk tafereel. De stad, beter bekend om haar rijke geschiedenis en toeristische aantrekkingskracht, verbergt een verontrustende werkelijkheid: die van armoede en sociale uitsluiting.

Lees meer »

Eigen - Dom

Het kruisverhoor ontbrandt. De alleenstaande moeder van vijf ondergaat gedwee het spervuur aan vragen. Waarom werk je maar halftijds? Kan die kleinste niet bij iemand terecht? Nederlandse lessen volgen kan toch ook ‘s avonds? Kan die oudste niet werken in het weekend?

Lees meer »

Dood ben ik pas als jij me bent vergeten

“Dood ben ik pas als jij me bent vergeten.” Een quote uit een bekend lied van Bram Vermeulen. Troostende woorden voor wie afscheid moest nemen. In de donkerste maanden van het jaar denken we vaker terug aan wie we achter moesten laten en misschien geeft het troost. Ik denk aan je, je leeft verder in mijn hart.

Lees meer »

Hulp vragen is moeilijk

Iedere hulpvraag begint met in de spiegel kijken en vaststellen dat het zo niet meer verder kan, dat je hulp nodig hebt.Mensen lijken vaak te denken dat dit gemakkelijk is. Dat is het niet. Integendeel, het is één van de moeilijkste dingen die er is.

Lees meer »

22u44

5u15: de elektrische wekker zoemt op het gedateerd nachtkastje. Die wekker was het verjaardagsgeschenk voor haar 30e verjaardag van haar inmiddels overleden man, na een 3 jaar durende aanslepende ziekte. Het nachtkastje ontsnapte aan de houtkachel na het overlijden van haar grootouders tijdens WO II. Met een uiteengerafeld washandje frist ze zich op, zet ze koffie met veel goedkope chicorei en thee; 1 theebuiltje voor 2 tassen.

Lees meer »

Het leven is één grote dans

"Het leven is één grote dans." En laten we eerlijk zijn, wat is een dans zonder de perfecte muziek? Dus, laten we de speakers wat luider zetten en samen die positieve vibes voelen terwijl ik jullie meeneem met woorden in plaats van flitsende bewegingen over beweging, geluk, de kracht van kwetsbare stemmen, en waarom iedereen het recht heeft om van deze dans te genieten.

Lees meer »

Gedaan met de lege dozen

Een nieuw jaar, een frisse start, een grote opkuis. Plots bevond ik me op de koude grond tussen lege dozen, potjes en deksels die nergens meer op passen. Moe leunde ik tegen de keukenkast en staarde naar de blauwe brooddoos. Ik was nog jong toen ik die van mijn ouders kreeg. Hij was heel gewoon, een uit een dozijn. Rechthoekig, donkerblauw, geen afbeeldingen. Daarom kleefde ik er zelf een foto op die ik plastificeerde. Op de foto stond een zwarte kat en een hond. Een labrador. De foto hangt nog steeds op de brooddoos. Hij is intussen verkleurd.  

Lees meer »

Wees nieuwsgierig , doe het voor de community

In een wereld die gedreven wordt door constante prikkels en indrukken, reflecteerde  filmregisseur Bas Devos onlangs in de krant over onze neiging om voortdurend naar beneden te kijken, gevangen in onze smartphones. Hij pleit voor nieuwsgierigheid naar elkaar als sleutel tot een mooiere wereld. Maar hoe kan die nieuwsgierigheid ons daadwerkelijk helpen? 

Lees meer »

Kind van de welvaartstaat

Rita was amper 12 als ze in de fabriek van Barco achter de band stond. Aan motivatie was er geen gebrek, maar helaas kreeg ze nooit de kans om te studeren. Ik sta haar administratief zo goed als ik kan bij, want brieven van de overheid blinken nu niet direct uit in duidelijke en klare taal. Ik herinner me vooral de brief die de voordelen opsomde waar ze mogelijks recht op had met oneindig veel QR-codes waarbij ze het dan maar zelf moest gaan uitzoeken. Bij elke QR-code kreeg je een waslijst aan voorwaarden en uitzonderingen. Geraak daar maar eens wijs uit.

Lees meer »

Daar heb je toch een app voor ...

Je kan dat vlot zelf doen, als je even een account aanmaakt en inlogt. Daar heb je ons niet voor nodig. Selfservice, empowerment, gemakzucht …. Het zijn 3 woorden om, vanuit een verschillende bril, een tendens te benoemen die zich almaar verder doorzet in onze samenleving, en haar dienstverlening.

Lees meer »

Sluit je aan bij Parool '52'

Ben jij gepassioneerd over het delen van verhalen en het creëren van positieve verandering? Wil je een stem geven aan kwetsbare groepen en de wereld inspireren met jouw woorden? VZW Wieder nodigt jou uit om deel te nemen aan ons opwindende project, Parool '52! In een tijd waarin verbinding en solidariteit van onschatbare waarde zijn, willen we samen met jou een verschil maken. Ons doel is duidelijk: we willen 52 inspirerende columns creëren, gewijd aan het thema 'Verbinding en Kwetsbare Groepen', ter ere van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede werkjaar 2024. Wat kun je verwachten als schrijver voor Parool '52? Een kans om jouw perspectief te delen en een positieve impact te hebben op het bewustzijn van armoede en kwetsbaarheid. De mogelijkheid om solidariteit op te bouwen en betrokkenheid te stimuleren in de strijd tegen armoede. Een platform om de stemmen van de meest kwetsbaren te laten horen en hun verhalen te delen. De gelegenheid om individuen te inspireren om op te staan en een verschil te maken. Hoe gaan we dit samen bereiken? We zullen getalenteerde schrijvers zoals jij uitnodigen om hun eigen unieke perspectief te delen, relevante onderwerpen te verkennen en wekelijks boeiende columns te publiceren. Deze verhalen zullen niet alleen online te vinden zijn, maar zullen ook hun weg vinden naar lokale kranten en gemeenschappen, waardoor een bredere impact wordt gecreëerd. Laten we samen de kracht van woorden en verbinding vieren. Laten we de stemmen van degenen die vaak ongehoord blijven, luider laten klinken. Doe met ons mee terwijl we de wereld veranderen, één verhaal tegelijk. 📚💪 #Parool52 #VerzetTegenArmoede #Verbinding Sluit je aan bij ons in deze missie om het vuur van verandering aan te wakkeren en maak de 'Vuurvogels' wakker in jezelf! . Welkom bij Parool '52. Ben je klaar om jouw verhaal te delen? Neem Contact met ons op en sluit je aan bij Parool '52!

Lees meer »

Richtlijnen Parool '52'

Dank je wel voor je interesse in het bijdragen aan Parool '52, een inspirerend project van VZW Wieder.
Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het aanleveren van je column: