Verbindingen voor een Betere Samenleving: Samen Tegen Uitsluiting en Eenzaamheid

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 00:03

Verbindingen leggen tegen uitsluiting en eenzaamheid

Van maandag tot vrijdag, soms ook in het weekend en 's avonds, vervul ik de rol van participatie- en outreachmedewerker bij het Concertgebouw.
Mijn 'verbindingen'-pet staat altijd op en ik zie bijna overal kansen om mensen met elkaar te verbinden.
Waarom breng ik mensen en organisaties samen? Omdat ik me sterk bewust ben dat men niet alles alleen kan. In mijn functie kan ik niet doen wat ik doe zonder de netwerken en bruggen die ik heb opgebouwd.
De verschillende participatieprojecten en co-creaties draaien immers noodzakelijk om echte mensen. Het draait uiteindelijk om hen, hun verhalen, hun motivatie en het bieden van een plek binnen het Concertgebouw. Het is mijn doel om hen de kans te geven betrokken te zijn bij de projecten en vaak ook een podium te bieden voor hun creativiteit, bijvoorbeeld via exposities of optredens of samen naar voorstellingen gaan.

Zelfmoorden op het spoor

Ik reis regelmatig met de trein naar Brugge en helaas word ik vaak geconfronteerd met vertragingen, vooral op de terugweg naar Oostende, vanwege problemen op het spoor, vaak veroorzaakt door zelfmoorden. Het is zeer triest als ik denk aan de persoon die ervoor kiest om zijn of haar leven te beëindigen omdat hij of zij mogelijk geen andere uitweg ziet, of niemand heeft om mee te praten over hun miserie en wanhoop. In mijn functie bezoek ik verschillende plekken in Brugge waar mensen op zoek zijn naar menselijk contact. Tijdens gesprekken hoor ik soms schrijnende verhalen, zoals over een onderbuur die alleen en overleden in zijn appartement werd aangetroffen, waarschijnlijk als gevolg van overmatig drinken als een manier om zijn wanhoop en pijn te verzachten. Gelukkig brengen medewerkers van Covias die nu overal aanwezig zijn bij kwetsbare mensen, meer bewoners samen om samen laagdrempelige activiteiten te ondernemen, zoals gezelschapsspellen spelen, uitstapjes maken naar leuke plekken of gewoon samen koffie drinken.

Samen tegen eenzaamheid door toeleidingen

Uiteindelijk zijn we allemaal sociale wezens en hebben we behoefte aan elkaar. Eenzaamheid is een vijand die we het beste samen kunnen bestrijden, en de uitdaging ligt in het besef van iedereen om er voor elkaar te zijn. Nodig een eenzame buur uit voor een kopje koffie, breng iemand zonder vriendennetwerk naar een bestaande gemeenschap zoals Taranta vzw, Cafe Frida van FMDO of Covias. Ik merk dat wanneer iemand voor het eerst naar een groep wordt geleid, de kans groot is dat die persoon blijft terugkomen. Het is waardevol wanneer deze persoon anderen begint mee te nemen, waardoor we gezamenlijk eenzaamheid bestrijden. Er zijn tal van mooie initiatieven, vooral in de regio Brugge en Oostende, maar het kan soms een uitdaging zijn om de juiste mensen er naartoe te leiden omdat ze niet bekend zijn met het initiatief of de betrokken personen. Daarom is toeleiden een belangrijk aandachtspunt voor ons allemaal.

Waardering en erkenning voor mensen

Gehoord, gezien, geliefd en erkend worden: jong of oud, Belgisch of niet-Belgisch, we verlangen allemaal naar erkenning en een plek waar we thuishoren. In mijn werk en vrije tijd heb ik het voorrecht om mensen van verschillende culturen en leeftijden te leren kennen. Een vraag die ik vaak hoor is: waar kan ik mijn talenten kwijt? Iedereen wil zich ergens nuttig voelen en zijn of haar passie en talenten ontwikkelen. Het grootste geschenk dat je aan iemand kunt geven, is hen de middelen en de juiste connecties bieden om te groeien. Zo probeer ik een verschil te maken in de samenleving en ik hoop anderen aan te moedigen om ook bruggenbouwers te worden. Zo maken we allemaal samen een verschil!

 

Li Li Chong

 

Biografie:

Li Li Chong werd geboren op 11 maart 1987 in Selangor, Maleisië. Ze woont samen met haar partner Dimitri en samen hebben ze een zoon, Eon.

Li Li studeerde rechten en behaalde haar bachelor aan Manchester University. Daarna volgde ze een jaar Manama European Law Studies aan de Universiteit Gent. Haar loopbaan begon bij de Nationale Bank van Maleisië, waar ze twee jaar werkte. Na haar verhuizing naar België werkte ze kort aan de Universiteit Gent als administratief medewerker. Vervolgens werkte ze bij de financiële dienst van de stad Oostende. Daarna was ze projectverantwoordelijke voor ABC aan Zee en momenteel is ze participatiemedewerker bij het Concertgebouw Brugge.

 In haar vrije tijd is Li Li actief als onderwijsambassadeur bij FMDO. Ze gaat graag naar de Kinepolis en houdt ervan om nieuwe plekken te ontdekken, aanvullend deelt ze  activiteiten in de regio voor jonge gezinnen op haar Facebook-profiel ‘Lili Verbindt’.”


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.