Intuïtie als Brandstof?!

Gepubliceerd op 11 juni 2024 om 00:00

In mijn wereld als ondernemer is intuïtie mijn levensader. Het is dat ongrijpbare gevoel dat me vertelt wanneer ik moet investeren, vasthouden of loslaten. Het is soms het weten zonder te weten dat we het weten.
Intuïtie, perceptie of inzicht, geef het beestje maar een naam.
Toch is er van een zesde zintuig eerlijkheidshalve geen sprake, wel van een simpel mentaal proces waarbij het brein een situatie in zich opneemt, razendsnel zijn bestanden doorzoekt en uit de wirwar van herinneringen en feiten een rechtstreekse treffer opdiept, een eerste indruk. Dat is volgens mij de reden waarom je bij een quiz vaak maar het beste het eerste antwoord dat in je opkomt kunt kiezen, aangezien de eerste gedachte gebaseerd is op een onderbewuste aanwijzing, een kennis die zich niet laat definiëren of beargumenteren.

Als we te lang bij dezelfde vraag blijven hangen, vragen onze hersenen om bewijs. Maar ons brein is niet alleen complex, het is ook verrassend kwetsbaar en herbergt een schat aan mogelijkheden. Als ondernemer begrijp ik dat het cruciaal is om die schat aan te spreken, maar ook om risico's te durven nemen en buiten de gebaande paden te denken. Dus terwijl mijn brein me al te vaak om bewijs vraagt, besef ik ook het potentieel van creativiteit en innovatie. Soms ligt de oplossing niet binnen de vertrouwde grenzen, maar vereist het een sprong in het diepe, een bereidheid om nieuwe benaderingen te verkennen.

De truc is om je geest te trainen om de aanwijzingen op te pikken, buiten de gebaande paden te denken en te vertrouwen op mijn intuïtie.

Maar wat als ik diezelfde ‘truc’ zou toepassen op het vraagstuk van armoede?

Armoede, een woord dat al te vaak gepaard gaat met stigma's en vooroordelen. Maar als ik mijn buik laat spreken, voel ik de onrechtvaardigheid ervan. Het is alsof mijn brein een signaal uitzendt, een oproep tot actie, gebaseerd op een diepgeworteld besef van rechtvaardigheid. Franklin Delano Roosevelt moedigde ons aan om gedurfde experimenten aan te gaan. En misschien is het tijd om die woorden te herinneren, niet alleen als een herinnering aan een verleden leider, maar als een leidraad voor onze toekomst. Want de status-quo van armoede kunnen we ons niet langer veroorloven. Verandering is mogelijk, maar het vereist actie.

Als ondernemer begrijp ik als geen ander de kracht van actie en innovatie. Wij zijn de motor achter verandering, de drijvende kracht die nieuwe wegen durft in te slaan. Maar onze rol gaat verder dan alleen het nastreven van winst.
We hebben ook een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, waaronder armoede. Structurele problemen zoals armoede vereisen meer dan alleen individuele inspanningen.
Het vraagt om samenwerking, om het bundelen van onze krachten en middelen om duurzame oplossingen te vinden. Net als jullie, kunnen wij als ondernemers ook bijdragen aan de noodzakelijke verandering die we broodnodig hebben als we armoede willen uitroeien. Als ondernemers hebben we de middelen, de creativiteit en de invloed om een significante rol te spelen in het structureel oplossen van armoede.
Maar succes vereist een gezamenlijke inspanning, waarbij iedereen zijn rol vervult en samen de uitdagingen van vandaag aanpakt, elk vanuit zijn eigen kennis, kunde en positie. Ik geloof dat als we een gezamenlijk verhaal smeden en gezamenlijk optrekken, we een land kunnen creëren dat voor iedereen het beste ter wereld is.

Want pas als we allemaal samen vooruitgaan, gaan we als samenleving vooruit.

Tristan Liekens
Zaakvoerder Petris

 

Biografie:

Tristan Liekens: Meesterbakker met een Rock-‘n’-Roll Randje

Tristan Liekens, geboren op 16 mei 2000 in Deurne, Antwerpen, is een meester patissier en meester bakker die de bakkerswereld betovert met zijn unieke combinatie van vakmanschap en creativiteit.

Ooit een veelbelovende voetballer bij KV Oostende, moest Tristan zijn sportieve droom opgeven na een zware blessure. Hij vond een nieuwe passie in de bakkersstiel en leerde het vak van de besten, waaronder de gerenommeerde patissier Roger Van Damme.
Van Damme leerde hem dat patisserie niet alleen een streling voor het oog moet zijn, maar ook dat brood tijd nodig heeft en dat innovatie essentieel is in het vak.
Deze lessen hebben Tristan gevormd tot de bakker die hij vandaag is: een ambachtsman die tomeloze inzet en passie combineert met een vleugje rock-‘n’-roll.

Met zijn 24 jaar is Tristan al een gevestigde naam in de bakkerswereld. Hij wordt vaak vergeleken met Dominique Persoone, maar dan in de wereld van brood en patisserie. Zijn toewijding en creativiteit zorgen ervoor dat hij elke dag opnieuw dertig verschillende broden op de plank tovert bij Bakkerij Petris.

Tristan is een geboren ondernemer die geen uitdaging uit de weg gaat. Hij benadert elke dag met dezelfde energie en vastberadenheid, gedreven door zijn passie en een hart voor zijn klanten. Zijn doel is om iedereen met zijn bakkerskunsten een moment van geluk te bezorgen.

Stilzitten is dus niets voor Tristan. Sinds hij in 2019 samen met zijn ouders Peter en Nicole zijn intrek nam in het Molenaarshuys, heeft hij het team van de bakkerij verder uitgebouwd. Elke dag probeert hij zijn klanten te verbazen met zijn creaties en hun verwachtingen te overtreffen.

Vanuit een diepgewortelde liefde voor zijn vak streeft Tristan ernaar om iedereen een moment van geluk te bezorgen met zijn bakkerskunsten. Zijn tomeloze inzet, creativiteit en een vleugje rock-‘n’-roll maken hem een meesterbakker die de bakkerijwereld blijft vernieuwen en inspireren. Bovendien slaagt Tristan erin om, met evenveel liefde & passie, harten te verwarmen door zijn maatschappelijke engagement.

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.