De Verbindende Kracht van Voetbal

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 02:18

Voetbal en welzijn lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden. De ene is een arena vol adrenaline, competitie en spektakel, terwijl de andere draait om zorg, ondersteuning en sociale impact.
Maar bij nadere beschouwing zijn er verrassend veel overeenkomsten tussen een profvoetbalclub en de welzijnssector. Beide werelden zijn diep geworteld in het principe van verbinding, teamwork en het streven naar een gemeenschappelijk doel.

Voetbal draait niet enkel om de bal die over het veld rolt of de goals die gevierd worden. Voetbal heeft een diepere betekenis, een kracht die verder reikt dan de negentig minuten op het veld. Nu de EK-gekte volop raast over Europa, merken we dagelijks welke emotie en impact de populairste balsport teweegbrengt. Pleinen stromen vol, talrijke talkshows worden dagelijks gevuld met voetbalnieuws, een kans die slechts centimeters naast gaat, heeft de mogelijkheid om een natie in rouw of euforie te brengen.
Als Head of Foundation bij Club Brugge zie ik dagelijks hoe voetbal mensen verbindt, hen sterker maakt en hoe deze sport een immense kracht bezit om een veilige haven te zijn voor verschillende doelgroepen in de samenleving die dreigen buitenspel te staan.

Win, Lose or Tie. Bruges Till I Die

Voetbal is emotie. Het is de vreugde van een overwinning, de teleurstelling van een nederlaag, de spanning van een beslissende penalty. Deze emoties zijn universeel; ze slaan een brug tussen mensen van alle achtergronden. In een stadion vol supporters is iedereen gelijk. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je financiële situatie is of welke obstakels je hebt moeten overwinnen. Finaal dragen we allemaal dezelfde kleuren in ons hart. Je bent deel van een groter geheel; het maakt deel uit van wie je bent. Of zoals onze fans zeggen: “Win, Lose or Tie. Bruges Till I Die.” Ook in de welzijnssector is het essentieel om te erkennen dat verbinding de basis vormt van elk herstel en elke vooruitgang.

Kracht van een Team

De kracht van een team is ongeëvenaard. Deel uitmaken van een voetbalteam leert ons waardevolle lessen over samenwerking, wederzijds respect en doorzettingsvermogen. Deze waarden zijn cruciaal voor het welzijn van kwetsbare groepen. Samen met verschillende Brugse welzijnsorganisaties zetten we met Club Brugge Foundation deze kracht in bij ons gezamenlijk project ‘Club Brugge Younited’. Hierbij krijgen maatschappelijk kwetsbare Bruggelingen de mogelijkheid om wekelijks samen te komen en samen te voetballen als één team. Door samen te spelen, leren ze niet alleen voetbaltechnieken, maar ook hoe ze zichzelf kunnen overstijgen, hoe ze deel kunnen zijn van een familie en hoe ze samen doelen kunnen bereiken. Door voetbal brengen we hen samen, geven we hen een plek waar ze zich thuis voelen en waar ze kunnen bouwen aan hun zelfvertrouwen en sociale netwerken. Mensen die een rugzak meedragen, hebben nood aan een omgeving waar ze zich gewaardeerd voelen, waar ze hun stem kunnen laten horen en waar ze samen kunnen bouwen aan een betere toekomst, net zoals een voetballer kan groeien door goede coaching en aanmoediging van medespelers en supporters. We zien hoe deze initiatieven levens veranderen, hoe mensen die eerst aan de zijlijn stonden, nu voluit "Bluvn Goan", een slogan die perfect de veerkracht en vastberadenheid uitdrukt die we nastreven.

No Heart No Glory

Laten we daarom samen de kracht van voetbal omarmen als een middel om kwetsbare groepen te versterken. Laten we samen de handen ineen slaan, net zoals een team op het veld, en ervoor zorgen dat niemand aan de zijlijn blijft staan. Want uiteindelijk, zonder hart, zonder echte verbinding, is er geen ware glorie. Of zoals de baseline van onze Foundation zegt: “No Heart No Glory.” Samen, in verbondenheid, kunnen we de wereld een stukje beter maken. Laat ons samen de bal aan het rollen brengen.

 

 

 

Biografie:

Peter Gheysen - Head of Foundation bij Club Brugge
Als Head of Foundation is Peter de drijvende kracht achter de maatschappelijke projecten van Club Brugge Foundation. Via de kracht van voetbal creëert Foundation sociale impact op vlak van sportparticipatie, sociale inclusie, gezondheidsbevordering, educatie en duurzaamheid.

Overtuigd van de immense mogelijkheden die het voetbal op maatschappelijk vlak heeft wil Peter met Club niet alleen sportief succes boeken, maar ook een blijvende positieve impact hebben op de gemeenschap.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.