52 Inzichten over Armoede

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 08:29

"Parool 52: Een Nieuw Begin in Woorden & Daden"

Vanuit Wieder VZW geven we vandaag het startschot voor een inspirerende reis van 52 weken. Elke week zal een inspirerend figuur het woord voeren in ons initiatief genaamd "Parool 52". Armoede is en blijft een schrijnend probleem, en ook nu weer hopen we een invalshoek gevonden te hebben waarbij we andere kunnen inspireren om hiertegen actie te ondernemen.

Een decennium van toewijding

Mijn eigen betrokkenheid bij de werking van Wieder VZW overspant reeds meer dan tien jaar. In die periode merkte ik veel enthousiasme en vooral onvermoeibare vastberadenheid om een vuist te maken tegen het onrecht dat armoede heet.

Net zoals tien jaar geleden zie ik nog steeds heel wat armoede. Zelfs in een stad als Brugge, die over het algemeen als rijk wordt beschouwd

Onze gemeenschap van denkers en doeners

Ik ben dan ook erg vereerd dat ik als voorzitter van VZW Wieder de aftrap mag geven voor Parool 52. Maar nog belangrijker vind ik dat er na mij nog 51 anderen zullen volgen die hun inzichten met ons zullen delen over armoede en sociale inclusie, over kwetsbaarheid in onze samenleving, en over het cruciale belang van inclusie en het gevoel van erbij horen.
Deze auteurs hebben diverse achtergronden en zijn bewust geselecteerd vanwege hun sterke betrokkenheid bij de thematiek of onze organisatie.

Op naar de lokale verkiezingen: een nieuwe kans

Het is geen toeval dat dit traject van 52 weken, precies één jaar lang, eindigt bij de lokale verkiezingen. Ik hoop oprecht dat deze verzameling van 52 inzichten zal dienen als een bron van inspiratie voor de – dan vele nieuwe - lokale verkozenen. Hopelijk moedigt het hen aan om vastberaden te werken aan een effectief armoedebeleid binnen de grenzen van hun gemeente.

Aan de slag!

"Parool 52" is dus het startsein voor een jaar vol inzicht, ideeën en inspiratie om de armoedeproblematiek aan te pakken.
Laten we gezamenlijk streven naar een rechtvaardigere samenleving, waar armoede niet langer een schaduw werpt over onze gemeenschap.

John - Nathan Hocepied
Voorzitter Vzw Wieder

Biografie

John-Nathan Hocepied (°1990) studeerde Maatschappelijke Werk (HOWEST),  Bestuurskunde en Publiek Management (UGENT).
Hij is voorzitter van Wieder VZW sinds 2018. Hij leerde Wieder VZW kennen als een “no-nonsense” organisatie die zonder schroom armoedebestrijding op het voorplan wil zetten toen hij er zijn stage maatschappelijk werk deed in 2012.
In 2014 werd hij opgenomen in het bestuur van Wieder VZW. Ook na ruim 10 jaar blijft hij ervan overtuigd dat VZW’s zoals Wieder nodig zijn om in te zetten op het versterken van mensen in kwetsbare leefomstandigheden en het sensibiliseren van burgers én overheden opdat iedereen volwaardig zou kunnen deelnemen aan de samenleving.
Professioneel is hij actief als consultant bij Mondea, waar hij ook zelf een actieve rol wil opnemen om overheden en verenigingen te versterken zodat ze hun maatschappelijke rol ten volle kunnen opnemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.