Hoe meet je 18 jaar?

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 10:22

Een Nieuw Hoofdstuk: De Verhuis van vzw Wieder na 18 Jaar

Een huis is zoveel meer dan een verzameling stenen en balken. Het is een plek waar herinneringen worden gemaakt, waar we lachen, huilen, groeien en veranderen. Voor vzw Wieder is ons huis in Rozendal 3 de afgelopen 18 jaar een toevluchtsoord geweest, een oase van rust maar ook van heerlijke chaos, een plek van warmte en verbinding. Maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk: een verplichte verhuizing naar een nieuwe locatie, een nieuw huis dat de basis zal vormen voor nog vele jaren van gezamenlijk leven en werken, en onze strijd tegen structurele armoede voortzetten.

18 Jaar Herinneringen

Hoe meet je 18 jaar in dagen? Dat zijn maar liefst 6.574 dagen vol momenten die het hart raken. In minuten uitgedrukt, zijn het er 9.471.360. Elke minuut van die tijd heeft zijn stempel gedrukt op het oude huis en op de mensen die er deel van uitmaakten. Om precies te zijn, 18 jaar omvatten 568.281.600 seconden. Elke seconde had de potentie om een herinnering te vormen, een verhaal dat werd verteld, of een emotie die werd gedeeld. Van vreugde tot verdriet, elke seconde droeg bij aan de rijke geschiedenis van ons huis & onze organisatie. Vanaf de allereerste keer dat de voordeur werd geopend, was ons huis getuige van een mozaïek aan emoties.

Er waren momenten van intense vreugde: het gelach van kinderen, het vieren van verjaardagen  en de memorabele activiteiten in onze tuin. Er waren ook momenten van verdriet: tranen die vielen tijdens moeilijke tijden, afscheid nemen van geliefden, en stille momenten gevuld met zorgen. Elke dag bracht zijn eigen unieke momenten.
In de vroege ochtenden vulde het huis zich met de geur van vers gezette koffie en het geluid van haastige stappen terwijl iedereen zich voorbereidde op hun dag. De middagen en ook avonden brachten rust en reflectie, met gesprekken aan de de tafel en ontspanning in onze ontmoetingsruimte. 

De seizoenen markeerden op hun beurt de jaren op hun eigen manier. De lente bracht een gevoel van vernieuwing en groei, met bloemen die bloeiden in de tuin. De zomers waren gevuld met lange, warme dagen en barbecues in de achtertuin. De herfst liet bladeren in levendige tinten van rood en goud neerdwarrelen, terwijl de winters het huis in een warme deken van sneeuw wikkelden. Er waren ook de talloze keren dat de deur openstond voor degenen die Wieder nodig hadden. Muzen en inspiratiebronnen kwamen en gingen, elke ontmoeting bracht nieuwe energie en verhalen binnen de muren van het huis. Het huis was een toevluchtsoord, een plaats van comfort en een bron van eindeloze herinneringen voor iedereen die er deel van uitmaakte.

In 6.574 dagen, 9.471.360 minuten, en 568.281.600 seconden, heeft het huis meer gezien en gevoeld dan de stenen en balken ooit zouden kunnen vertellen.
Het is een monument van tijd, een symbool van leven, liefde en de onuitwisbare sporen die elk moment achterlaat. Van de allereerste keer dat de voordeur werd geopend, tot de talloze keren dat de deur openstond voor degenen die Wieder nodig hadden.

Toen het nieuws van de nakende verhuizing kwam, leek alle hoop te vervliegen. Het was alsof elke verwachting, elk geloof en verlangen opeens verdween. Binnen onze organisatie voelde het als een klap in de kern van ons verhaal.
Het was alsof onze organisatie trilde op zijn grondvesten, en een schel geluid weerklonk van een brekende geest. Dus nee, geen luid kraken zoals botten of een ruggengraat, en ook niet iets zachts en nats zoals een gebroken hart. Het was een oorverdovend geluid dat je doet huiveren, dat je doet afvragen hoeveel pijn een mens kan verdragen.
Het was een geluid dat zelfs de allersterkste wil kan breken, en het verleden in het heden doet weglekken, een geluid zo hoog dat alleen de hellehonden het kunnen horen... en daarna enkel nog stilte.

Het Verstand en de Verbeelding

In deze absurde situatie leek het alsof onze organisatie gevangen was in een nachtmerrie. Zoals de Spaanse kunstenaar Goya ons leerde met zijn beroemde werk, 'De droom van de rede brengt monsters voort', dreigde de verbeelding zonder het verstand een bron van onheil en duisternis te worden. Maar met het verstand, met de kracht van de rede, wordt de verbeelding de moeder van alle kunsten, een bron van schoonheid en betekenis. Onze muzen, onze inspiratiebronnen, herinnerden ons aan de kracht van het verstand, maar ook aan de kracht van Wieder.
Zij daagden ons uit om niet toe te geven aan de duisternis, maar om te blijven geloven in de kracht van het menselijk intellect. Want alleen door het verstand te gebruiken, kunnen we de monsters van de nacht trotseren en de wereld veranderen.

Intuïtie en Innovatie

Net zoals het verstand ons helpt de wereld te begrijpen en te veranderen, speelt intuïtie een cruciale rol in onze beslissingen en innovaties. Het is dat ongrijpbare gevoel dat ons vertelt wanneer we moeten investeren, vasthouden of loslaten. Het is soms het weten zonder te weten dat we het weten. Intuïtie, perceptie of inzicht, geef het beestje maar een naam. Toch is er van een zesde zintuig eerlijkheidshalve geen sprake, wel van een simpel mentaal proces waarbij het brein een situatie in zich opneemt, razendsnel zijn bestanden doorzoekt en uit de wirwar van herinneringen en feiten een rechtstreekse treffer opdiept, een eerste indruk. Als organisatie begrijpen we dat het cruciaal is om die schat aan te spreken, maar ook om risico's te durven nemen en buiten de gebaande paden te denken. Want soms ligt de oplossing niet binnen de vertrouwde grenzen, maar vereist het een sprong in het diepe, een bereidheid om nieuwe benaderingen te verkennen.

Een Veranderd Toekomstbeeld

En dan is daar dat ene telefoontje, dat moment waarop alles verandert. De zon begint weer te schijnen. Het was de eenvoud waarmee Het Huis met vele kamers actief op zoek ging om het verhaal van Wieder niet alleen te omarmen, maar ook in huis te nemen. Hun openheid en bereidheid om ons verhaal te ondersteunen en deel uit te maken van hun verhaal gaf ons nieuwe hoop en energie. Met deze nieuwe samenwerking kunnen we ons verhaal verder uitdragen en blijven innoveren.

Een Nieuw Begin: Cohousing

De nieuwe locatie voor onze organisatie betekent dus niet alleen een fysieke verandering, maar ook een conceptuele. Co-housing biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Het idee om samen te wonen, samen te werken en samen te leven is spannend. Het nieuwe huis zal een plek zijn waar mensen elkaar ondersteunen, waar verbinding en samenwerking centraal staan.

Maar met elke verandering komt ook onzekerheid. Hoe zal de nieuwe dynamiek zijn? Zullen onze muzen, onze inspiratiebronnen, zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving? Zullen we de warmte en verbondenheid van het oude huis kunnen overbrengen naar het nieuwe? Deze vragen zijn begrijpelijk en vormen een natuurlijk onderdeel van elke grote overgang. Verandering brengt altijd een zekere mate van angst en twijfel met zich mee, maar het biedt ook kansen voor groei en vernieuwing.

Spannend en Beangstigend

Verhuizen naar een nieuwe plek is ongetwijfeld altijd een mix van opwinding en angst. Het onbekende kan intimiderend zijn, maar het biedt ook de kans om opnieuw te beginnen, om nieuwe herinneringen te creëren en nieuwe tradities te starten. Voor ons als organisatie zien we de verhuis als een kans om onze missie en visie verder uit te dragen, om nieuwe leden te verwelkomen en om onze organisatie verder te versterken.

Een Huis Vol Herinneringen

Het oude huis mag dan wel verlaten worden, maar de herinneringen en ervaringen zullen altijd blijven. Ze vormen de fundamenten van de nieuwe ruimte. Elk vertrek, elke kamer van het nieuwe huis zal gevuld worden met nieuwe verhalen, nieuwe momenten van vreugde en groei.

Bij vzw Wieder gaat het niet alleen om de fysieke ruimte, maar om de mensen die die ruimte vullen. Het nieuwe huis zal weer een thuis worden, een plaats van verbondenheid en liefde. De komende jaren zullen ongetwijfeld hun eigen uitdagingen en triomfen brengen, maar met de steun onze muzen, onze achterban in het ruime middenveld,en de kracht van gezamenlijke herinneringen, zal vzw Wieder blijven bloeien.

Een Heldere Visie

Want als vzw Wieder geloven we sterk in de kracht van verbinding, solidariteit en de maakbaarheid van de samenleving. Ons doel is helder: we streven naar een samenleving waarin mensen in armoede volwaardig deelnemen aan de maatschappij en hun sociale grondrechten kunnen opnemen. Als hun vertegenwoordigers sensibiliseren we burgers en streven we naar beleid dat is afgestemd op hun noden.

Op Naar Een Helder Toekomst

De verhuizing naar het nieuwe huis markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor vzw Wieder, maar dit impliceert niet dat onze organisatie zijn koers zal wijzigen.  Het is een kans om opnieuw te beginnen, om samen te werken aan een gedeelde visie en om een nog sterkere warmere stad mee te bouwen waar het oprecht om alle burgers draait op te bouwen. 

Vzw Wieder

 


Reactie plaatsen

Reacties

Anja Vermandere
12 dagen geleden

Jullie nieuwe huis wordt zeker en vast een warme nieuwe thuis want wieder dat is twoape, tegoare, gie vo ikke en ikke vo gie...Veel succes met de verhuis en het nieuwe inrichten. Op naar nieuwe verhalen, nieuwe herinneringen, een huis voor verbinding en verbeelding. Top wat jullie iedere dag opnieuw bereiken.

Lieve Cuppens
10 dagen geleden

Hoop dat de nieuwe plek jullie hart zal veroveren. En met zo'n ge├źngageerd team, is dat alvast op voorhand een succes. Ben wel echt benieuwd waar het zal zijn. Met warme groeten (in deze herfstige zomer).